Vintersko sykkel

Vintersko sykkel Shimano MW80

Et par vintersko gjør at du har mulighet til å utvide sykkelsesongen i begge ender. Sykling om høsten og vinteren kan være en kald fornøyelse i Norge, og riktig bekledning og varme plagg er en forutsetning. Jeg har testet Shimano MW80 i hele høst, og er så langt svært fornøyd. Det som i utgangspunktet var en litt skeptisk innstilling er snudd til varme føtter og anbefalinger.

Vintersko sykkel - Shimano MW80

Shimano MW 80 er en vanntett og varm høst og vintersko. På de kaldeste dagene er det dog å anbefale å bruke godt med ull og ullsåler, eller kjøpe reinspikka varmere vintersko. Men de har en snill pris og gode egenskaper – løp og kjøp er mitt råd

Varme og vanntette
Skoene har så langt holdt føtter og tær varme. De har vært brukt på stiturer med mye gjørme, raske intervalløkter, langturer og jobbpendling. I midten av november kom kulda, og med ullsokker og ullsåle er det ikke noe problem så lenge temeraturen er ned til 4-5 kuldegrader. Sørg derfor å kjøpe skoen såpass stor at det er plass til dette. Selv i lange partier med nedoverbakker og raskt sykling var det ikke vært noe problem med kulde ved disse temperaturene. Vindtett dekke over hele foten hindrer nedkjøling. I januar har skoene vist sin begrensning. Når det kryper under -5°C er skoene rett og slett for kalde. Her bør et skotrekk benyttes eller til og med varmesåler

Vanntett, men…..
At skoen er vanntett er helt sikkert, jeg har plumpet uti myrer og bekker. Jeg har vært utfordret  regn, slaps og sprut, men det har blitt holdt ute av goretex membraen. En neoprenmansjett ved anklene, hindrer også at vann skal komme ned i skoen ovenifra. Problemet er at man svetter. Skoen klarer ikke å transportere all fukt som oppstår, og svette som renner ned fra leggen samles i sokken. Der blir den resten av turen. Om vi også først har plumpet uti, og fått vann inn i skoen, blir det værende der. Den kan bli tung etter en lang gjørmetur. Det positive her er at skoen virker som en våtdrakt, at en holder seg varm, selv om sokkene er gjennomvåte.

Design og funksjon
Skoen ser i utgangspunktet ganske tung og klumpete ut, men reddes in av reflexdetaljer på oversiden og bak. Jeg var også i utgangspunktet skeptisk til kun å ha borrelås som strammesystem, men dette har fungert fint. Ingen spenner som klikker borti røtter og steiner når en er ute og trasker i steinpartier eller myrer, og det er heller ikke mulig å stramme for hardt, slik at blodsirkulasjon hindres. Heller ikke mulig for snø og is å feste seg på samme måten som spenner. Hvor lenge borrelåsen holder seg fri for mose, lyng, rusk og rask, det gjenstår å se. Et annen positiv detalj som jeg har bitt merke til, er at skoen er veldig behagelig å gå med både inne og ute. Sålen er såpass høy, at cleatsene ikke går nedi bakken/gulvet. Det sikrer godt grep og hindrer riper på gulv. Sålen er dog ikke særlig stiv, slik at det føles som at mye av kraften i tråkket blir borte. Men det er heller ikke hovedpoenget med denne skoen. Vekt og stivhet er ikke avgjørende her.

Til slutt

Dette er absolutt en sko jeg vil anbefale både til sykling på vei og i terreng om vinteren, høsten og tidlig vår. Den er i høyeste grad en motivasjonsfaktor til ikke å droppe treningen selv om det regner og gradestokken kryper nedover. Skoen har funksjoner som gjør det den skal, og at den i tillegg har en hyggelig pris gjør at den settes som en av mine favorittsykkeltilbehør denne sesongen. Den har en såpass mye lavere pris en hardcore vintersko, at du kan bruke ganske mye på såler, skotrekk, varmesåler og ull før du kommer opp i samme prisnivå. Likevel har du en sko som spenner over et større bruksområde. Dog skal det være rimelig kaldt og vått, før jeg velger å bruke denne i et ritt. Så, – et lite tips til slutt, – skoen er vanskelig å få tørr noe som skaper lukt, særlig siden mesteparten av fukten er svette. Legg inn avispapir i skoen eller tørk med skotørker etter bruk, så er det ikke noe problem.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: