Kombinert sportsbrille og skjerm

Blitz Proplip Sportsbrille - kombinert sportsbrille og skjerm

Jeg har gått til anskaffelse av en Blitz Proflip Sportsbrille til langrennstrening. Dette er en mellomting mellom sportsbrille og snøskjerm. Den er mindre og sitter tettere mot øynene enn en skjerm, mens den har en vippefunksjon som gjør det enkelt å klarere synfeltet om det er ønskelig.  Dette er spesielt praktisk dersom de dugger eller at det er ønskelig å se bedre i mørke partier.

Jeg har alltid gått med briller. Først og fremst når det er klarvær for å beskytte mot blending fra sola og den hvite snøen, men også for å verne øynene mot vind og kulde. Jeg bruker linser og blir ofte tørr og sår på øynene om de ikke beskyttes. Derfor bruker jeg også briller om kvelden eller i overskyet vær, da med klart glass.

Snø, sludd og regn forekommer også av og til i dette landet, og pisking av snøfnugg mot øynene er ikke særlig behagelig. Så også i slikt vær har jeg til nå brukt briller eller snøskjerm. I renn har man også en ekstra forsikring med briller dersom en konkurrents stav skulle komme på ville veier. Pigg i øynene ønsker vi ikke.

«There will be dew»
I følge sportsbutikken har Blitz Proflip uknuselig glass i polycarbonate og er behandlet med antidugg. Uknuseligheten har jeg ikke sjekket. Derimot vet jeg at der varmluft møter kaldluft, er det stor sannsynlighet for at glass imellom dugger. Så også her. Brillene dugger i kaldt vær i oppoverbakke når pusting og pesing treffer kuldegradene (når det går sakte). Deilig er det da og bare kunne vippe opp skjermen.  Dette dugget går raskt bort når vi får opp farten igjen eller skjermen er i oppestilling. Og kommer raskt tilbake når vi peser oppover igjen med skjermen nede.

Tatt av vinden
Proflippen kommer ikke like tett på øynene som en brille. Jeg opplever derfor at i stor fart, beskytter den ikke øynene godt nok mot kald vind. Tårene triller og jeg blir tørr i øynene. Mellomrommet ved nesen og kinna får skylden for dette. Dette opplever jeg ikke i samme grad med briller. Dersom skjermen er oppe i nedoverbakke, høres også en svak plystrelyd som er ganske så irriterende, og det forsterker følelsen av luftmotstand. For den fanger mer vind enn en brille som er løftet opp på lua ville ha gjort.

Behagelig – men mangler god solskjerm

Sportsbrille Blitz Proflip

På de lyseste dagene er ikke skjermen som følger med mørk nok. Foto: Knut Haukelid

Skjermen er svært behagelig å ha på. Det er enkelt å regulere stroppen som har et behagelig silikonbelegg på innsiden. I møte med pannebrasken finner vi et mykt og komfortabelt skumgummibelegg, mens kanten mot nesegrevet også har et mykere silikonbelegg, selv om det her ikke nødvendigvis er kontakt. Med brillene følger et klart glass og et gult, multicoated glass. Jeg savner en skikkelig solskjerm, da det gule ikke er tilfredsstillende i klarvær. Jeg tipper at produsenten selger denne billig (549.- på XXL), og håper at brukerne kjøper ekstra mørkere glass etter hvert.

Og konklusjonen er….
Denne sportsbrillen er best når det er yr, regn, snø, tåke eller haglskur. Da er det lett å ta den opp og ned, og vi får lettere bort dug, enn på en sportsbrille. På en tur på en varm dag, vil den også fungere for meg, men på kalde dager er jeg er avhengig av å beskytte øynene bedre mot vind enn denne skjermen tilbyr. Jeg kommer derfor til å velge briller når det er kaldt, og/eller når jeg skal gå fort. Når det er strålende sol blir det også briller som gjelder inntil mørkere glass er i hus. Men denne går foran en rendyrket snøskjerm for meg, ettersom den har et mer allsidig bruksområde og er mindre/lettere. Pluss med brillen er at den dog ser kanskje kul ut. Til bruk på sykkel……glem det.

Alt i alt er dette et greit produkt til en god pris. Som ivrig syklist sitter det langt inne å kjøpe tilbehør, som ikke kan brukes på sykkelsetet. Proflippen bør derfor være for deg som går mye på langrenn og/eller for deg som ikke har snøskjerm fra før. Jeg ville heller valgt å bruke de samme pengene på en god sportsbrille som jeg også kan bruke på sykling.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: