Spikerfest i Holmenkollen skimaraton

Holmenkollen Skimaraton - spikerfeste og spikerglid

Det som skulle bli en skifest i strålende vintervær ble for meg en spikerfest – spikerfeste og spikerglid. Riktig nok var det trått føre og kaldt ved start, men maken til friksjon har jeg ikke kjent siden jeg måtte plukke grus fra gluteus maximus, etter fall på sykkel i ungdomsårene. Gudskjelov-og-tusen-takk, oppdaget jeg grunnen da jeg kom hjem. For under og etter rennet hadde jeg brukt mye energi på å forbanne Swix, Fischer, glider, Yr, vinteren, langrenn, staketrening, dårlig trening, kuldegrader og ikke minst arrangøren, som absolutt skulle forlenge rennet til å bli 56km. Hva er galt med 42? Maraton? Hallo? 42 er jo «the real answer to life, universe and everything”. Jeg kommer aldri til å tilgi administrasjonen for dette grepet.

Vel, – jeg merket motstanden i gliden allerede under oppvarmingen. – Det er fordi det er kaldt, tenkte jeg ( -18 °C ble det opplyst). – Det blir varmere senere på dagen, og Sørkedalen er et kuldehøl. Det er klart at VR40 er trått i 18 minus.

Bortoverglid
Jeg startet derfor friskt. Taktikken denne gang var å komme i en god startposisjon, starte hardt den første kilometeren, for så å roe ned sammen med noen som gikk mitt tempo. Starte hardt er jo alltid lurt. Taktikken holdt i en km. Jeg var blant de 20 fremste i min pulje og jeg følte meg strålende og god der jeg hadde selskap av atletiske ski-tricoter rundt meg. Men så kom den første lille nedoverbakken. Alle ned i hockeystilling, mens jeg stod og staket. Allikevel skled de ifra? Mystisk?  Hele veien videre bortover mot Storebekkhytta gjentok det samme seg. Der andre stod og skled, stod jeg og staket. Der andre staket, hadde jeg dobbelttak med fraspark. Og der andre hadde dobbelttak med fraspark, gikk jeg diagonalgang. Når vi kom fram til hytta og første drikkestasjon var jeg ikke blant de 20 første.

-Nå skal jeg ta dere! – Nå går det oppover! Nå skal dere få igjen får at dere ikke har sørget for skikkelig feste og har glatte ski. – Ha! Spark i lufta dere, bakglatte tricot-friskuser!
Trodde jeg….!

Oppoverglid
For det er et eller annet mystisk med glid. Du trenger faktisk glid i oppoverbakker også. Det er nesten der du trenger det mest. Diagonalgang er jo en teknikk der vi sklir fram på ståbenet før avspark. Teknikken er innøvd, og all timing legger til grunn av vi har en sklitid på skiene. Når dette så blir møtt med motstand, subbing og bråstopp, ender det med feil vektoverføring, sent fraspark, sjokkspenning i muskler som forsøker å være avslappet – og banning. Har man dårlig glid, går man også dårlig i oppoverbakke. Selv med spikerfeste.

Nedoverglid
Dagen videre ble et salig strev på å holde følge med personene foran og rundt meg. Ved Heggelia ble jeg innhentet av min kompis som startet i samme pulje, men ble rystet av min sjokkåpning. Dette er en jeg normalt går jevnt med. Jeg bet meg fast, men mønsteret var det samme som tidligere. Jeg staket bak som en gal, mens han stod og skled foran og spiste gel og sjokolade. Nederst i bakken var jeg allikevel 15 meter bak. Jeg tok i det jeg hadde for å tette luka, men det samme gjentok seg i alle små nedoverbakker. Og etter hvert bortover. Og etter hvert oppover. Dette luktet av kjempesprekk!

Tankeglid
Ved Fyllingen så jeg lua hans for siste gang, og på de 15km til mål slo han meg med 15minutter. Det er utrolig mange tanker man rekker å tenke på 15 minutter. F.eks. om det er best å dele opp skia med en vinkelsliper eller en sirkelsag. Om Kuzmin har noe for seg allikevel. Han som mener at glider er tull. Om hvor mye deiligere det er å sykle på sti. Om hvor tullete der er å betale 900 spenn for å gå 56km på 4:30, når jeg kunne gått 25km gratis med bålpause og selskap av min kjæreste, og sovet lenge og spist en lang og deilig frokost med avis, kaffe og croissant først. At det er utrolig mange som egentlig går ganske sakte som har lik dress som Dario Cologna. At matstasjonen på Kobberhaugen egentlig er mye bedre når en ikke har så hastverk lenger. Og at cola på Tryvannsstua må være den beste colaen i verden. Og at Hellnerbakken ikke er så veldig bratt når en allikevel må tusle i anorakk-tempo. Og at man blir litt skuffet når noen spør om du vil ha pins, når jeg syntes jeg hørte «pils». Og at jeg aldri skal gå Holmenkollen Skimaraton igjen. I hvert fall ikke før til neste år.

Glid-evaluering
Hjemme får jeg svar på hvorfor denne elendige gliden. Jeg hadde gjort alt som swix-gudene sa, men jeg hadde gjort det 7 cm for langt. Av en eller annen grunn hadde jeg smurt 7 cm for lang frem fra smøresonens slutt. Jeg hadde blingsa på merkene. Eller jeg hadde ikke sett på merkene da jeg smurte. Jeg hadde blingsa når jeg rubbet skiene, og kun forholdt meg til det når jeg smeltet inn VG30 og la på 6 lag med VR40. Så vil du gjenoppleve mitt skimaraton, vent til det blir ca -10 – -18 kuldegrader, smør med samme smøring som over, men 7 cm lengre frem en du pleier. Gå så 55km der snittpuls den første km er 98% av makspuls. Bann mye.

Når jeg nå ser på treningsdagboka i etterkant av rennet kan jeg oppsummere følgende:
Trening november: 42 timer
Trening desember: 37,5 timer
Trening januar: 40 timer
Trening feb (før rennet): 11 timer

Trening på å smøre og glide ski: 0,5 timer (dagen før rennet)

Jeg tror jeg vet hvor jeg bør legge mer innsats til neste gang.

Reklamer
Comments
One Response to “Spikerfest i Holmenkollen skimaraton”
  1. Eivind Torgersen sier:

    Nei, det er ikke lett å holde orden på alle de merkene på skia. Har selv gjort den motsatte tabben, men heldigvis ikke på egne ski. 11-åringen måtte slite seg gjennom 2-kilometeren med glider i halve smøresonen.
    Støtter kritikken av Skimaraton. Gjentar: MARATON! Gjør heller som Kjakan Sønsteby, og meld overgang til Helterennet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: