Hamskifte for skijakka

Min Bjørn Dæhlie skijakke er i ferd med å gå opp i liminga, Jeg har en snikende følelse at den er i ferd med å gjennomgå et hamskifte. Det er nærliggende å tro at grunnen er den samme som når dyr foretar denne utbyttingen av hud, nemlig at kroppen har blitt for stor. At jakka sier ifra at nok er nok, og at den som en stappet wienerpølse i kokende vann, velger å la skinnet gi etter.

Det er to grunner til at dette eventuelt skulle skje.
1. At eieren rett og slett har lagt på seg og sprenger på alle jakkens sømmer og limpunkter.
2. At eieren har trent så mye vekter at musklenes spill i aktiviteten spjærer polyesterplagget som skjorta til den utrolige Hulken.

Ingen av disse er tilfelle. Som nyanskaffet julepresang fra min kjære, var nemlig jakka litt i snaueste laget. På denne tiden var den det vi kan kalle tett, og det var også en rekke av mine andre klær. Skogen har siden den gang fått mange lange besøk av meg, og et eller annet sted der inne ligger det 10kg fett som jeg har mistet etter mange trimturer. Jeg er altså slankere i dag enn for 2 år siden. Altså ikke punkt 1.

Som de fleste andre mosjonister, har jeg også perioder der ambisjonene vokser, og jeg skal ta i et ekstra skippertak for eventyrlig fremgang. Jeg har derfor også besøkt helsestudio for vekttrening, spesielt med tanke på å styrke stakemuskulatur og kjernemuskulatur. Problemet er at dette er så kjedelig og vondt, at det er noe jeg ikke gjør mye og kontinuerlig. Musklene er derfor ikke noe større i dag, enn de har vært noen gang. Altså ikke punkt 2.

Så har da dette kanskje å gjøre med jakkens beskaffenhet og varighet? At jakken skal limes på enkelte punkter i stedet for søm, er det sikkert mange gode grunner til, men jeg velger nå å påstå dette: -Tråd er bedre enn lim!

Jakken skal tåle svette, stinkende bakterier fanget i polyesterporene, som utsonderer kattesand og skunk. Den skal tåle regn, snø, salt, slaps og sludd. Den skal kastes rundt i vaskemaskin sammen med borrelåser og med vaskemidler som ikke er anbefalt å bruke. Den skal tåle klister, sportsdrikk gel og syltetøy. Den skal stå imot dusj fra medlangrennsløpere som i motvind blåser nesen ren for alskens slim og fremmedelementer. Den skal tåle skuffelse, nederlag og tårer. Den skal ta imot laurbærkranser og jublende strekke armene i været etter seier, oppturer og flyt. Den skal nedfrosset og våt bli glemt i en bærepose, nederst i en sekk. Den skal bære at eieren en hel sommer lar den ligge nedkrøllet i en skuff, mens sykkeljakkene luftes.

Kom ikke å si at lim tåler dette bedre enn en sterk tråd og godt håndverk. Bestefedres anorakker ble sydd, ikke limt. Gutta på skaugen hadde sydde vadmelsbukser, mens lim er for kjøkkenfliser, glansbilder og prêt-à-porter.

Men det er vel allikevel bare en ting å gjøre. Kjøpe lim for tekstil.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: