Euforisk is-sykling på vinterstier

Jan-tore Bratlie på vei ned seniorløypa

Kong Vinter inviterer til sykkelball i skogen og har pyntet med skare, stålis, nedtråkkede stier og betongdoserte plogeløyper. Jeg dro på dans med terrengsykkelen, som for anledningen var pyntet med sine blanke piggdekk og vinterskjermer.

Denne vinterdagen lå forholdene usedvanlig godt til rette for stisykling. Kombinasjonen varme dager og kalde netter kan nærmest forme vinterstiene til velpreparerte bobbaner som er perfekt for piggdekk, sykkel, flyt og glis. Turen ble en av mine fineste opplevelse noen gang når det gjelder vintersykling. Kanskje den fineste noen gang?

Intervalltrening til Tryvannstua
Dette var en søndag med strålende sol, mange varmegrader og fremdeles skiføre i høyden. Jeg valgte å droppe en kamerattur til Løvlia på langrenn, og sugde heller til meg vårstemningen i byen, med café, byvandring og kule solbriller. Jeg sanset at sykkelsesongen var i startgropa, og senere på ettermiddagen hadde jeg planlagt å ta en sykkeltur. Intervalltrening stod på programmet, og ruta gikk fra Majorstua, til Midtstuen og videre på brøyta skogsbilvei til Tryvannstua.

Pikkdekk Nokian Extreme 294 sitter som spikerUtforkjøring på stålis
Veien opp var dekket av hardpakket snø og stålis. Piggdekkene satt som spikra, og oppe ved slalåmbakken var jeg godt fornøyd med økta. 4×4 var unnagjort, og gledet meg til rolig sykling nedover. Det ble ikke rolig. Aftensolen farget den islagte veien lyserød og orange, og knitringen i piggene stotret frem – «godt grep, godt grep – fortere, fortere». Utforsykling på speilblank is er rett og slett en fantastisk opplevelse. Og det er faktisk tryggere enn en skulle tro, og sikrere enn om det hadde vært snø. Godt press på sykkelen og hjula i svingene gjør at piggene gnager seg inn i isen. Bremsing skjer før svingene og i god tid før en møter en folk. Et raskt «hei», forbi i gangtempo, og ferden kan fortsett.

Ned ved Midtstuen igjen hadde jeg såre og sprukne lepper av kulde og breie glis. Selv om økta nå var over, og det riktigste hadde vært hjem i dusjen, var jeg ikke fornøyd. Ned til Slemdal og inn på seniorløypa, som går i Gaustadskogen ovenfor rikshospitalet, retning måneskinnsløypa og Lortvann.

Oppglødd senior i Seniorløypa
Her hadde skiløpere, turgåere og mildværet gjort et eventyrlig grunnarbeid med stien, mens ettermiddagskulden hadde kledd stien med skare og hardpakket is. Det som om sommertid virker som steinete og rotfylte bratte, kneiker, var nå glattet ut av det snødekte betongbelegget. Ikke det at stien er spesielt vanskelig om sommeren heller, men det er allikevel forunderlig at det går så lett og fort.

Ned ei kneik i seniorløypaI iveren er det nesten så kveldsmørket fanger meg før jeg snur, men nedover kommer det som gjør denne turen til en helt spesiell odyssé. Såpass sent på dagen er det ingen turgåere, og jeg tråkker på maks for å rekke Rikshospitalet før det mørkner.

Selvsikker av det gode grepet jeg kjente ned fra Tryvann, lar jeg bremsene hvile og lar det stå til. Jeg danser nedover hengene. Jeg hopper lett over iskulene. Ploging fra langrennsløpere har laget perfekte doserte svinger som jeg utnytter til det fulle. En purpurrød sol fanger de mest åpne partiene, og farger også meg rød i det jeg farer forbi. Det er slik jeg føler meg når jeg kommer ned. Purpurrød. Av adrenalin. Av glede. Av røde blodplater, endorfiner  og friske kinn. Strekningen jeg har tilbakelagt har gått ca. dobbelt så fort som det pleier om sommeren.
Sykkelekstase allerede?
Og vi er bare i slutten av februar!

Undertegnede var svær fornøyd med turenObs! Bildene er tatt noen dager etter sykkelturen på samme sted. Da hadde mildværet gjort det en del løsere og det var tyngre å sykle. Bildene er tatt med selvutløser så dårlig kvalitet må en regne med. Håper derfor eventuelle som oppdager at kjedet har hoppet av på siste bildet ikke mobber meg for evig tid for dette. Jeg oppdaget det ikke før jeg syklet videre.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: