Trasé Terrengsykkelrittet – Part 3. Skullerudåsen

Det tredje stipartiet på Terrengsykkelrittet har en brutal start fra bunnen av Fjellstadbakken, og fortsetter over toppen av Skullerudåsen og ned til Skullerudstua. Stien har noen klatringer på svaberg opp til, og oppe på toppen, men ellers er det bortover og nedover. Her finner du stort sett gode, brede stier med jordbunn og svaberg, iblandet enkelte kronglete myrhull og steinrøyser. Røtter kan også forekomme. Fra stikrysset på toppen ned mot Skullerudstua er også utforprisen.

Opp Fjellstadbakken
Denne bakken er strengt tatt ikke sti, mer grus- og jordbakke med enkelte hull og løse steiner, men den er veldig bratt. Det er ikke noe problem å sykle opp hele, men her kan du forvente høy puls. Om det er vått, kan det også være vanskelig å sjonglere balansen mellom å ikke spinne og å ikke steile. Forsøk å ha litt krefter igjen på toppen, så blir også stiene videre så uendelig mye morsommere.

God tid til å mørne låra i Fjellstadbakken
Nederst i FjellstadbakkenFjellstadbakken nedeGod utsikt og snart oppe FjellstadbakkenPå toppen av Fjellstadbakken tar vi sti til venstreOpp Fjellstadbakken er det bratt. Når vi nærmer oss toppen har vi god utsikt over Oslo, men der bakken gjør en sving har vi fremdeles en bratt bit igjen. På toppen tar vi sti inn til venstre.

Bortover Skullerudåsen
Fra der Fjellstadbakken slutter tar vi sti inn til venstre. Denne stien stiger lett noen hundre meter, før vi får en skikkelig klatreutfordring opp mot den endelige toppen. Her er det mulig å velge enklere ruter både til høyre og venstre, men raskest går det rett fram. Naturen har lagt et svaberg der, som nærmest ber om å bli syklet opp. Med fart og trøkk i beina skal det gå. I et ritt med høy puls, melkesyre i pannebrasken og sprengte lunger, velger jeg nok å hoppe av sykkelen på dette punktet.

Endelig oppe går det stort sett bort eller ned. Unntaket er et lite søkk, der vi har en bratt nedkjøring til noen klopper, hvor vi får en påfølgende klatring på svaberg eller ruglete sti, avhengig av sporvalg. Ved første store stikryss, skal vi ned til høyre. Her starter utforprisen.

Toppen av Skullerudåsen i sikte

Lurt å holde til venstre etter klopperNedkjøring mot Skullerudstua starter

Klatringa opp mot toppen er hard, men oppe venter fine stier og nedoverbakker. For å få en god inngang til kloppene, kan det være lurt å holde en høy linje. Etter kloppene velger jeg å klatre på svaberg. Da blir reisen videre opp enklere. I neste stikryss skal vi ned til høyre.

Utforprisen
Dersom du er en av Norges beste utforkjørere eller har ambisjoner om klasseseier, kan du spa på nedover her. Ellers anbefaler jeg å kjøre med forsiktighet og med huet. Mange steder innbyr til skikkelig fart, men like fort kan det dukke opp partier som sender deg hodestups over styret eller inn i skogen der trestammene bor. Mesteparten er enkel sti, men det er mange potensielle myrhull som skjuler mye skummelt. Med andre ord, det er forskjell på våt og tørr løype. Halvveis nede forserer vi en litt ekkel steinur, mens vi ca hundre meter etter den skal til høre. Her flater løypa noe ut, men vi har enkelte herlige nedoversvaberg igjen. Ute på grusen fortsetter løypa parallelt med veien et stykke, før vi tar siste nedkjøring på steinete stier og jordbunn, ned til brua, asfalt og utforprisslutt.

Utfor fra skullerudåsenUtforprisenutfor 2Morsomt dropGuffen steinurNed fra Skullerudåsen venter mye gøy. Et lite, spennende drop venter etter noen hundre meter, men her er det lov med chicken-run til venstre. OBS! Vis hensyn ved trening. Stiene er populære turområder. Ned steinrøysa er det bare å finne en linje, og, – rock-on!

Grusklatring opp til Fjellstadbakken igjen
Fra Skullerudstua er det dessverre ikke mye hvile. Nå skal vi klatre opp igjen til foten av Fjellstadbakken på grusvei. Hold til høyre de gangene veiene deler seg. Når du kommer opp skal vi videre på sti inn til venstre, mens du kan hilse på syklister som skal opp bakken du forserte for ca en halv time siden. Nå er det verste gjort og vi sikter mot mål/runding.

Klatring opp fra Skullerudstua på grus

Opp mot Fjellstadbakken igjenPassering ved bunnenav slalombakken

Terrengsykkelrittet – Part 1. Start og Gardfangåsen <—
Terrengsykkelrittet – Part 2. Slettfjell <—

Terrengsykkelrittet – Part 4. Mål i sikte —>

Reklamer
Comments
2 Responses to “Trasé Terrengsykkelrittet – Part 3. Skullerudåsen”
  1. Xavier sier:

    Med denne sykkelturen var det sikkert ikke noe problem å forbrenne en fransk quatre-heure! Det ser gøy ut!

    • Quatre-heure holdt energinivået oppe på hele runden. Takk for introduksjon til en genial liten karbo-bombe. (Brioche med smør og sjokoladebiter. mmm) Den blir med på flere sykkelturer utover sommeren. 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: