Trasé Terrengsykkelrittet – Part 2. Slettfjell

Terrengsykkelrittets andre stiparti går over Slettfjell, fra  Høyås mot Hestehullet. Fra 2012 gjør løypa en helomvendig halvveis i nedkjøringen, og tar oss på skrått tilbake mot Ødegården. Navnet Slettfjell skulle kanskje tilsi at her venter flatt terreng, men nei – åsen er bolleformet, med stigning opp mot toppen og utforkjøring ned på andre siden. Stiene er er allikevel en liten kremtopp i Østmarka. Her finner vi fine flytstier og deilige singletracks, som tester lungekapasiteten opp og glisemuskulaturen ned. Med i denne beskrivelsen, tar jeg også med transportetappene på grus i forkant og etterkant av Slettfjell.

Grusklatring på Carl XII vei
Traktorvei etter bropassering ved El Paso
Etter bropassering ved El Paso kommer vi ut på en traktorvei, som nå har gjennomgått en betydelig utbedring. Den er nå rett og slett nesten en god skogsbilvei. Der traktorveien gjør en sving mot høyre, starter en ganske hard grusklatring opp mot Høyås. Veien flater ut på toppen slik at du rekker å slurpe i deg en gel eller spise en bamsemums, før grusveien heller nedover mot ny sti og nye røtter under dekka.

Opp Slettfjell

Starten på stien over Slettfjell

Ta med deg farten fra grusen inn i stipartiet. Stien får en ganske kronglete klatring etter ca hundre meter, og her er farten din venn. Her er det nok mange med meg som må gå av sykkelen. Stien videre stiger svakt det meste av tiden. Ved det som kalles Petterbakke 1 og 2 stiger den mye. Her må flesteparten av sykkelen. Det starter med en bratt, steinete bakke, som avløses av en enda brattere bakke opp til venstre. På toppen av disse er det fin, stigende singletrack helt til toppen. Alt skal være mulig å sykle, selv om det er 1-2 steder som utfordrer deg litt. Aller mest er det kondisen som blir utfordret.

Opp Pettersbakke 1 mot Slettfjell

De aller flest må av sykkelen i Petterbakke 1

Opp Pettersbakke 2 - mot Slettfjell

Ingen grunn til å sette seg på sykkelen etter den første kneika. Da kommer Petterbakke 2. Når det er sagt, – det er mulig å sykle opp begge bakkene, men da skal du ha god teknikk, krutt i beina og tørt føre. Navnet har kneikene fått etter en kar som tok denne som 13 åring. Godt gjort, Petter!

Opp Slettfjell

Veien videre opp mot Slettfjell er smale, fine stier.

Toppen av slettfjell

Når du passerer denne furua er du på toppen. Trå til og nyt det som kommer av nedoverbakker.

Ned Slettfjell

Ned fra Slettfjell
Når du passerer et svaberg, med et stort furutre tett innpå stien er du på toppen. Da kan du glede deg! Her venter masse moro utforkjøring på helt nydelige stier. Det er ikke nødvendigvis så mye hvile å hente, for det gjelder å trå på og ta med seg farten i flatere partier, eller inn i de få, men små stigningene som kommer. Etter noen hundre meter av nedkjøringen skal vi inn til venstre og foreta en helomvending. Dette er nytt fom 2012. Før forstatte traseen rett fram til Hestehullet. Den nye stien er fin med barnålsstier iblandet en og annen vanskelighet her og der, som bl.a. kronglete steinbakker og dype gjørmehull. Når vi kommer ned på grus, er vi like overfor den lille husmannsplassen Ødegården.

Ned fra Slettfjell singeltracks

Ned fra Slettfjell venter herlige singletracks….

Ned fra Slettfjell røtter

…og masse røtter….

Dype myrhull

..og flere kronglete steinurer og dype myrhull.

Sti fra Ødegården og grus fra Nøklevann til Fjellstadbakken
Stien inn ved Ødegården er ikke særlig lang, men det ryktes at den kan være særdeles tung/våt/gjørmete ved mye regnvær. Dette har jeg ikke prøvd, så vi får be om godvær utover i mai. Når vi kommer ut på grusveien ved Nøklevann skal vi til venstre. I enden av vannet fortsetter vi  et lite stykke sørover mot Ødegården igjen før, vi tar til høyre mot Skullerudstua/Fjellstadbakken. Her kommer noen bratte oppoverbakker, som bare er en liten forsmak på hva vi kan vente oss om litt. Snart venter løypas bratteste klatring,  Fjellstadbakken.

Grusvei inn til Ødegården

Etter en kort grusnedkjøring skal vi inn  til høyre ved Ødegården. Vi passerer bygningene og skal inn på sti rett fram. Stien deler seg like etter og vi skal til venstre ut i gjørmepytten.

Ny sti fra Ødegården

Stien er lett singletrack med jordbunn. Når det har regnet mye er det visstnok en tyngre singletrack med leirbunn. Etter en kort bit skal vi til venstre ned til Nøklevannet, og til venstre igjen på grusveien. Snart venter Fjeldstadbakken og Skullerudåsen.

<–Trasé Terrengsykkelrittet – Part 1. Start og Gardfangåsen <—

—>Trasé Terrengsykkelrittet – Part 3. Skullerudåsen —>

—>Trasé Terrengsykkelrittet – Part 4. Mål i sikte        —>

(NB! Innlegget er redigert 9.mai 2012 da arrangørene har gjort omlegginger som berører dette strekket.
Se forøvrig eget innlegg som omtaler omleggingen her)

Bilder er fra bl.a. Terrengsykkelrittet 2011.  Foto: Jan-Tore Bratlie

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: