Kutte, skjøte eller bytte kjede – slik fikser du det svakeste leddet

Å bytte, kutte og skjøte kjedet er en smal sak om man øver seg litt

Et røket kjede langt uti skaugen er en frustrerende opplevelse, særlig om man ikke har riktig verktøy med seg. Stort sett gjøres dette bare en gang, ettersom vi mennesker heldigvis lærer av våre feil. Jeg har lært, og drar heretter aldri på sykkeltur uten ekstra slange, lappesaker, pumpe, girøre, og – relevant for dette innlegget – kjedekutter og ekstra kjedelås.

Om uhellet nå først er ute er det greit å ha prøvd å skjøte kjede et par ganger hjemme. Når sykkelen er gjørmete, hendene oljete, myggen suser rundt ørene og salt svette siver ned i øynene, mens vi banner høyt av pedalslag i leggen og styreframspring i pungen, er kanskje ikke det ideelle tidspunkt å nærme seg ny mekkekunnskap. Derfor er det greit å trene på å skjøte et gammelt kjede. Et godt tidspunkt for å øve på dette er for eksempel når du bytter til nytt.

Kutte kjede
Om du skal bytte kjede, eller foreta reparasjoner som krever at kjedet skal av, må det kuttes. Om det er røket, kan også noen ledd være ødelagt som må fjernes. For å få på plass en Sram kjedelås må også ett ytterledd på kjedet fjernes. Dette gjøres med en kjedekutter. Den fungerer slik at den presser ut splintene som holder sammen hvert enkelt ledd. Enkel er den i bruk. Sett kjedekutteren i posisjon der du ønsker å kutte kjedet, og skru til splinten er ute.

Kjedekutter
Sett kjedekutteren på plass og skru til splinten er ute.

Skjøte kjede
Jeg skal nå vise tre måter å skjøte kjedet på. Ved hjelp av den gamle splinten, med ny splint og ved hjelp av en kjedelås.

Til reparasjoner ute på tur og ritt velger jeg å bruke kjedelås, da dette er både enkelt og går fort. En kjedelås koster 39 kr og veier ca 3 gram. Dette har vi både råd og plass til.
Når det gjelder nytt kjede, (og når vi har kommet hjem fra turen/rittet der vi benyttet kjedelås og skal gjøre en permanent reparasjon) bruker vi skjøtesplinten med styrepinne som følger med kjedet. Den tredje metoden er altså å gjenbruke den gamle splinten, men den bruker jeg bare i nødstilfelle for å komme meg hjem.

1. Kjedelås
Dette er veldig enkelt og greit. Kutt kjede slik at du har to innerledd som møtes. Sett i de to løse sidene, og stram slik at de dras inn mot hverandre.

Kjedelås fra Sram

Disse kjedelåsene fra Sram er lette og enkle i bruk

Kjedelås - gjør klar 2 innerledd

Sørg for at du har 2 innerledd som møtes

Sett på de to delene på kjedelåsen

Sett på de to delene på kjedelåsen inn i kjedeleddene

Kjedelås trinn 4

Klem sammen de to delene

Kjedelås trinn 5

Dra litt i kjedet slik at kjedelåsen kommer inn i riktig spor. Kjedet er nå skjøtet og klart til bruk


Shimano-splint
Kutt kjedet slik at et ytterledd og innerledd møtes. Putt styrepinnen inn  i hullet, og press splinten inn med en kjedekutter.  Når splinten er på plass kniper vi av styrepinne med en knipetang eller kjedekutteren. Sjekk at splinten sitter ordentlig i, og er kant i kant med resten av kjedet.
Kjedesplint trinn 1
Sørg for å ha et innerledd og et ytterledd der endene møtes. (Eller jenteledd og gutteledd om du vil)

Kjedesplint trinn 2

Putt inn splinten med styrepinnen først. Slik holder det seg på plass mens du fikler etter kjedekutteren

Kjedesplint - trinn 3

Stram til med kjedekutteren slik at styrepinnen kommer ut på andre siden. Pass på så du ikke skrur for langt

Kjedesplint - trinn 4

Når splinten er på plass kniper vi av styrepinnen med en knipetang eller brekker den av med kjedekutteren. Bruk også kjedekutteren til å finjustere splinten enten den ene eller andre veien, slik at den er kant i kant med resten av kjedet

Gammel splint
Sjekk ut hvilke ledd som eventuelt er ødelagt. Når du har et innerledd mot et innerledd som er intakt presser vi nesten ut splinten, men bare slik at vi kan fjerne det ene innerleddet. (Om vi presser det helt kan det bli vanskelig å få splinten inn igjen). Dra kjedet sammen, og putt leddene riktig mot hverandre. Replasser kjedekutteren på andre siden og press splinten tilbake. Dra og bend litt i leddet slik at det er mykt og beveger seg.

Kjedet er kuttet

Her har jeg trykket ut gammel splint på et gammelt kjede for treningens skyld. Splinten er ikke helt ute, men nok til å få kjedet fra hverandre og fjerne innerleddet.

Skjøte kjedet med gammel splint

Før innerledd og ytterledd sammen og trykk pinnen inn for å holde de på plass

Press gammel splint ned igjen med kjedekutteren

Press gammel splint ned igjen med kjedekutteren

Ferdig skjøtet kjede

Kjedet er skjøtet, men jeg syntes aldri resultatet blir bra når man gjør det på denne måten. Men jeg kommer meg hjem

Tips:

 • Gammelt kjede ryker fortere enn et nytt. Bytt derfor kjedet når det er slitt. Ikke vent til det ryker.
 • Tren på et gammelt kjede. Dette fikser man fort ute i skaugen om man har gjort det noen ganger hjemme i mekkekjelleren.
 • Om du må kutte vekk flere ledd på kjedet, kan det fort bli noe kort. Vær spesielt oppmerksom når du bruker storklinga etterpå.
 • Når du kjøper nytt kjede, kjøp også en ekstra splint. Kjekt å ha.
 • Sjekk hvor langt kjedet ditt er. Når du kjøper nytt er det ofte med noen ledd for mye. Tell ledd eller ta et mål.
 • Husk at kjeder har forskjellig tykkelse, og du må ha splint og kjedelås som passer ditt kjede (8-delt, 9-delt eller 10 delt).
 • Sram-kjedelås og Shimanosplint kan stort sett brukes om hverandre. Wippermann kjedelås kan også benyttes til de fleste kjeder, men spør i butikken om du er usikker.
 • De fleste multi-kompaktverktøy til sykkel har kjedekutter som funker helt fint. Jeg bruker et fra BBB som koster 298 kr. Supert å ha med i sekken eller rygglomma
 • Når man er syk og ikke får trent kondis, har man en glimrende anledning til å trene på mekking.
Reklamer
Comments
2 Responses to “Kutte, skjøte eller bytte kjede – slik fikser du det svakeste leddet”
 1. Ove C sier:

  Hei 🙂 Dette var god og nyttig info – helt suverent med bilder og godt beskrevet hvordan du går fram. Tusen takk! Ove C

 2. noroff sier:

  Ikke kjøp kjedekutteren hos Biltema. Den er nærmest et engangsverktøy og knapt nok det.

  Fikk problemer med kjedet på min sykkel på vei til jobben, etter bomgiring og tenkte like godt at jeg kunne svinge innom Biltema for å kjøpe kjedekutteren for å fjerne ett ledd, kjedet var jo likevel litt slakt.

  Kjedekutteren røyk etter å ha åpnet kjedet, dvs. den saken man skrur inn har for små gjenger, så gjengene røyk rett og slett. Så da stod jeg der på jobb med ubrukelig kjede og kjedekutter som bare virket én gang til å kutte kjedet med. :-((

  Ved nærmere inspeksjon så er det helt tydelig at det er brukt for myke metaller i denne også, pinnen som skyver ut splinten satt løst og var for tynn og var blitt avrundet etter bare én operasjon. Ingen grunn til å tro at det bare var min kjedekutter som var produsert så dårlig, styr unna!

  Måtte på Clas Ohlson å kjøpe kjede, men det var for kort, og så var det håpløst å putte tilbake igjen i emballasjen pent, så det går an å returnere å få pengene tilbake. Kjedekutteren de selger var dog ok. Skjønner at man bør kjøpe proff kjedekutter om man sykler mye i terreng osv men denne reparasjonen regner jeg med å gjøre maks en gang i året eller noe sånt, med min sykling.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: